неділю, 26 квітня 2015 р.

26 квітня 1986 року - 29 років тому - сталася жахлива Чорнобильська катастрофа

Майже три десятиліття тому, 26 квітня 1986 року, на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася жахлива аварія – найбільша за всю історію ядерної енергетики (до вибуху на АЕС "Фукусіма-1" у 2011 році). Тисячі загиблих, тисячі тих, хто втратив здоров'я під час ліквідації – така страшна ціна Чорнобильської катастрофи.
Документальні фільми про події квітня 1986 року та їхні наслідки Перший покаже у неділю, 26 квітня.

Стрічка "Не хочу згадувати" вийде в ефірі телеканалу об 11:05. Це історія про чоловіків, які згадують найжахливіший етап ліквідації наслідків аварії ручну очистку найбільш радіоактивних ділянок зруйнованої станції. З великої групи фахівців-атомників, які керували виходом людей у надвисокі зони радіації, живими залишилися лише вони. "Не хочу згадувати, але не можу забути", – з гіркотою говорить один із героїв фільму.

Тоді, у травні – листопаді 1986-го поруч із ліквідаторами працювала і знімальна група… До стрічки "Не хочу згадувати" увійшли унікальні кадри, що жорстко і правдиво передають атмосферу трагічних подій, у яких поєдналися злочин і героїзм.

У цій стрічці на початку не видно людей – вони з'являються потім. Народ, витіснений із своєї батьківщини, а ще – ліквідатори, медики, пожежники, дозиметристи. Всі йдуть у дивом вцілілу чорнобильську Свято-Іллінську церкву. Це той єдиний раз на рік, коли у зону пускають колишніх жителів пом’янути своїх предків… Фільм показує зруйнований матеріальний світ, на тлі якого – і незнищенний світ духовний. Навіть у мертвому місті…

Чорнобиль. 29 років потому. Пам'ятаймо!

Немає коментарів:

Дописати коментар